Dit zijn de beste websites voor gratis stockfoto’s

Stockfoto’s kunnen ontzettend handig zijn. Je kan ze gebruiken wanneer je op zoek bent naar een beeld dat je zelf niet in je beeldbank hebt. Ik gebruik ze bijvoorbeeld ook wel eens voor deze blog. En er zijn genoeg websites voor gratis stockfoto’s te vinden. Mijn favoriete sites zet ik hier voor je op een rij.

Wat zijn stockfoto’s?

Stockfoto’s kunnen dus ontzettend handig zijn, maar wat is een stockfoto eigenlijk? De betekenis van stockfoto’s komt van het Engelse woord ‘stock’, wat voorraad betekent. Deze foto’s worden in tegenstelling tot veel andere foto’s, niet in opdracht gemaakt. Bij stockfotografie maakt een fotograaf veel foto’s van populaire onderwerpen en biedt deze vervolgens aan via een eigen platform of populaire beeldbanken gericht op stockfotografie.

Wat zijn de voordelen van stockfoto’s?

Tegenwoordig hebben we allemaal foto’s nodig om online überhaupt een beetje op te vallen. Maar als je zelf geen fotograaf bent, dan zal je deze foto’s moeten laten maken. Een eigen beeldbank hebben is natuurlijk altijd het beste. Het nadeel hiervan is dat dit behoorlijk prijzig kan zijn en niet iedereen hier budget voor heeft. Als jij bijvoorbeeld een blog bij wilt houden over verschillende onderwerpen, is het nogal prijzig om voor ieder artikel weer een fotograaf in te huren. In dat geval zijn stockfoto’s ideaal. Iedere stockfoto heeft een gebruikslicentie. Dat betekent dat de fotograaf toestemming heeft gegeven om de foto te gebruiken tegen bepaalde voorwaarden. Zo kan je dus zonder fotograaf in te huren, toch gebruik maken van mooie kwalitatieve foto’s.

Wat kost een stockfoto?

Wat een stockfoto kost, is nogal verschillend. Hoe hoger de kwaliteit, hoe duurder een foto zal zijn. Daarnaast speelt ook de creativiteit, originaliteit en exclusiviteit een rol. Daarnaast zijn er ook foto’s die helemaal niks kosten. Deze foto’s hebben een Publiek-Domein Licentie, wat inhoudt dat de fotograaf de stockfoto’s gratis ter beschikking stelt. Het nadeel is dat deze foto’s veel gebruikt worden en mensen ze dus wel vaker voorbij zullen zien komen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je hier helemaal niets voor hoeft te betalen en je zo enorm veel geld kunt besparen.

Websites voor gratis stockfoto’s

Niet alle websites bieden gratis stockfoto’s aan, maar er zijn er ook genoeg die dat wel doen. Benieuwd welke dat zijn? Ik heb mijn favorieten voor je op een rijtje gezet.

Unsplash

We beginnen met de meest bekende website: Unsplash. Deze website heeft een enorm aanbod aan gratis beelden. Ook zijn de onderwerpen heel divers. Als je op zoek bent naar een gratis stockfoto is de kans groot dat je hier wel slaagt.

Unsplash - gratis stockfoto websites

Pexels

Dit is mijn favoriet. Pexels heeft een enorm aanbod. Je kan zoeken op verschillende categorieën, actualiteiten en zelfs op kleur. Je vindt hier veel lifestyle en travel foto’s. Prachtige beelden en helemaal gratis te gebruiken.

Pexels - gratis stockfoto website

Pixabay

Pixabay is een wat minder bekende beeldbank. Het aanbod is wat kleiner, maar dat heeft ook weer een voordeel. De foto’s zullen door ook een stuk minder vaak gebruikt worden en dus niet direct herkend worden als veelgebruikte stockfoto. Ze hebben niet echt de mogelijkheid om op categorieën te zoeken, dus zorg voor een duidelijke zoekterm als je hier een stockfoto vandaan wilt halen.

Pixabay - gratis stockfoto website

Burst

Ook Burst is een stuk minder bekend, wat ook zorgt voor een kleinere beeldbank. Toch is er nog meer dan genoeg keus hier. Je vindt hier ook veel productfotografie, wat enorm handig kan zijn. Ondanks hun beperkte aantal foto’s, is er wel voor bijna alle onderwerpen wel wat beschikbaar. Een hele fijne website als je op zoek bent naar originele stockfoto’s

burst - gratis stockfoto websites

Lees ook: Wat zijn Instagram highlights en hoe gebruik je ze?

Get your socials on!

Contact

info@socializedbychloe.nl

+31 (0) 6 34 55 10 24

Connect

Kluizenaarsbocht 6, Delft